Sopot kursy walut

Młóto browarniane – co to jest i jaki ma skład

Młóto browarniane – co to jest i jaki ma skład

cze 27, 2021

Młóto browarniane powstaje w trakcie produkcji piwa, w czasie procesu destylacji, a przy okazji jest to bardzo pożywna pasza dla bydła. Bez niego nie powstało by piwo, ale kiedy już ziarna przejdą przez zacier, młóto staje się odpadem, którego browary już nie potrzebują. Za to rolnictwo znalazło zastosowanie dla browarnianego młóta w formie dodatku do paszy dla bydła.

Co znajdziemy w składzie młóta?

Proces produkcji piwa nazywamy warzeniem, do którego niezbędne są odpowiednie składniki. Dzisiaj na sklepowych półkach można znaleźć setki przeróżnych gatunków piw i nie jest prawdą, że do ich produkcji stosuje się te same chmiele, drożdże czy słody. Każdy z tych składników odpowiada za inny smak czy barwę piwa. Z tego powodu także smak i jakość młóta w dużym stopniu zależy od tego, jakie ziarna zostaną po odfiltrowaniu brzeczki. Podsumowując: młóto może mieć różne wartości odżywcze, ponieważ firmy, które zajmują się dystrybucją, kupują młóto w kilku browarach. Można jednak uśrednić zawartość niektórych składników odżywczych:

  • białka 7,4 – 10, proc.

  • tłuszcze 1,4 – 2,1 proc.

  • włókna błonnika 3,1 – 4,4 proc.

  • Popiół – poniżej 1,1 proc.

  • składniki mineralne 0,9 – 1,3 proc.

  • Wartość energetyczna 0,4 – 0,5 MJ/kg

Konserwacja i przedłużenie trwałości młóta browarnianego

Może się wydawać, że świeże młóto jest zbliżone do żywności, którą jedzą ludzie, ponieważ tak samo poddaje się je procesom utrwalającym i wydłużającym przydatność do spożycia. Z tego powodu w pewien sposób zmienia się skład chemiczny młóta, ale nie są to zmiany negatywne, a coś co zostaje utracone zostaje zastąpione czymś innym. Doskonale widać to na przykładzie suchego młóta, które podczas suszenia zostaje wzbogacone o białko, tłuszcz, błonnik i wiele składników mineralnych. Samo skarmiane bydła produktem suchym musi być prawidłowo przeprowadzane, a kluczowe znacznie ma odpowiednie dozowanie. Również w przypadku kiszonki widać wzrost niektórych składników o kilka procent.

W tym miejscu należy także wspomnieć o korzyściach, które mają bezpośredni wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie zwierząt. Przede wszystkim, młóto browarniane działa ochronnie na żwacz krowi i chroni przed powstawaniem kwasicy, oprócz tego wspomaga procesy trawienia, co z kolei wpływa na odpowiednią konsystencję nawozu. Na koniec trzeba podkreślić, że młóto browarniane zawiera niewiele potasu, dzięki czemu pozytywnie wpływa to na zbilansowanie składników mineralnych, głównie magnezu.